Bu postta kısaca beslenme planımdan bahsetmek istiyorum. Beslenmemi anlatacağım bu kaidelere göre düzene sokarak 1 yılda yaklaşık 8 kilo verdim. Uyguladığım yöntemler tamamen kişisel olup aldığım sağlık eğitimi ve beslenme-diyetetik konusunda okuduğum kaynaklara dayanmaktadır. Aslında genel olarak bilinen sağlıklı beslenme kurallarından bahsedeceğim, beslenme eğitimi verme niyetinde değilim. Mucizevi - hayretlere düşürecek şeyler anlatmayacağım amacım sadece kilo verme sürecinde uyguladıklarımı paylaşmaktır.
Şunu da söyleyim yediğim-içtiğim şeylerin fotolarını burdan paylaşıp görgüsüzlük yapmak hoşuma gitmiyor aslında. Ama blog yazılarının çoğuna bakıyorum da,hatunlar her biri 300 TL' den onlarca krem almış,blogunda yorumluyor. Ben iki domates-salatalığı resmetmişim çok mu ? Neyse yine de zayıflamak gibi kutsi bir olaya vesile olduğumu varsayın ve hatalarımı görmezden gelin lütfen :)
Evet bu aşırı ciddi giriş yazısından sonra işe kendimizi motive ederek başlıyoruz:) Amacımız sıfır beden olmak değil, sağlıklı ölçülere ulaşmak yağ depolarımızdan ve toksinler arınmak olmalı.
1.adım: Gerçekten kilo vermeyi istemek ve bunu bir zorunluluk bilmek... Kararsızlıkla başladığımız diyetler 2 gün sonra bitmeye mahkumdur bayanlar :) O yüzden kendimizi zayıflamaya mahkum hissediyoruz ve 4 kolla bu işe sarılıyoruz. Kolay olmayacak ama sonuçlarını düşünüp moral depolamamız lazım. Bunun için en güzel yollardan biri güzel fiziğe sahip olan bayanları izlemektir. :)
Evet fonda bu çalsın,incecik beli bizi imrendirsin Rihanna kızımızın :)
2. adım : Kraker, bisküvi ,kola, kepekli ekmek harici unlu gıdalar ve kızartmaları yemeyi unutuyoruz.
3.adım : Kahvaltıyı asla atlamıyoruz.
4. adım : 3 ana -3 ara öğün halinde besleniyoruz.
5.adım : İçebildiğimiz kadar çok su tüketiyoruz.
6. adım : Akşam yemeğinde mümkün olduğunca az yemek yiyoruz. 6'dan sonra meyve dahil hiç bir şey yemiyoruz.
Şimdi....
Öğünlerimizi görsellerle destekleyelim.
Birincisi kahvaltı.. Kahvaltı günün en önemli öğünü. Bu öğünü atlarsak diğer öğünlerde gereğinden fazla yemek yememiz kaçınılmazdır. Kızartma,poğaça ,börek tarzı şeylerden uzak durarak güzel bir kahvaltı yapıyoruz.
Domates-salatalık-bal-peynir-zeytin ve haşlanmış yumurta kombini. En sevdiğim kahvaltılıklar... Yanında bir dilim kepekli ekmek ve şekersiz çayla hem sağlıklı hem de leziz bir kahvaltı. Bu fotoğraf yeni çekildi, kilomu sabitlemiş olmanın verdiği rahatlıkla peynirde biraz açgözlülük yapmışım:) Zaten hepsini yiyemedim. Başlangıçta bir yada iki dilim peynir en ideali siz bana bakmayın :)
Ya da domates ve biberli menemen ımm nefis:) Ama ekmeği fazla kaçırmak yok. Yanına birazcık nane ekleyin içiniz ferahlasın :)
Öğle yemeği için bir çok seçeneğimiz var. Siyah -beyaz et, sebze yemeği, çorbalar,baklagiller... O gün hangisini canınız istiyorsa onu yapın.
Güzel bir yayla çorbası, hem de naneli... Tarif için buyrunn
Mantar salatası , bir porsiyon ıspanak yemeği, biraz lahana ve domates turşusu...
Siyah et, beyaz lahana salatası, çoban salata ve mısır, biraz yoğurt...
Balık ve pizzanın en malzemesiz masum yeri :)
Köfte ve bolca havuç salatası...
Gibi yüzlerce seçenek ver. Eğer çok efor sarfedeceğim bir günde isem; çorbanın yanında salata ya da et yedim. Ama haftasonuysa, dışarı çıkıp gezmeyeceksem, çok fazla kalori yakmayacaksam sadece çorba-salata ya da salata-yemek yedim. Yani o gün bana gereken enerjiye göre bunlardan bir menü yaptım kendime.
Gelelim akşam yemeklerine ...Daha önce dediğim gibi; akşam yemekleri günün en tehlikeli öğünü. Mümkün olduğu kadar az yemek yemek ve bu öğünü geçiştirmek lazım. Diyete başladığım ilk haftayı detoks haftası ilan ettim ve güzel bir kahvaltı ve aç bırakmayacak bir öğle yemeğinden sonra akşam sadece salata tükettim. İkinci hafta salatanın yanına çorba ekledim. Uzun bir süre (3-4 kilo verip,iştahım iyice azalana kadar) akşamları et ya da tencere yemeği tüketmedim. İştahımın iyice azaldığı bu ikinci dönemde; akşamları çorbanın yanında sebze yemeği de tüketmeye başladım. Ve şu an bu şekilde devam ediyorum.
Salataları önceden hazırlayıp,hava almayan, bozulmayan kaplara koyarsanız sizin için büyük kolaylık olur. Gerektiğinde alıp tüketirsiniz. Domates, salatalık, roka, nane, semiz otu, marul ,mısır ile çeşit çeşit salatalar hazırlayabiliriz.
Renkli renkli,eğlenceli salatalar ile akşam yemeklerinde kendimizi avutmaya çalışıyoruz. Salata yerken bir yandan da su içerseniz mideniz suyla dolacak tokluk hissetmeye başlıcaktır. İşin sırrı bolca su içmekte..
İlk hafta akşamları: Sadece salata,
İkinci hafta akşamları: Çorba ve salata yedim.
3-4 kilo verip iyice iştahım kesilince akşamları canım isterse çorba ve salatanın yanında sebze yemeği yemeye de başladım.
İlk hafta açlık krizine girecek kadar zorlandım ama 2. haftadan sonra çorba -salata yesem bile acayip doymuş bir şekilde sofradan kalktım.
Tartıdaki düşüşleri gördükçe motivasyonum iyice arttı,severek ve isteyerek bu diyeti uygulamaya devam ettim.
3 ana öğünü anlattım. Ara öğünlerde ise; meyve, yoğurt, kuru meyveler, cacık yiyebilirsiniz.
salatalık ve naneli cacık; soğuk soğuk iyi gider:D
Evet bebişler baya uzun ve karışık bi post oldu farkındayım:) Özetlemek gerekirse politikamız; güzel bir kahvaltı, diğer öğünlerde de bolca salata,çorba,aşırıya kaçmadan sebze yemeği,et ve bir dilim kepek ekmeği . Aralarda da meyvelerle, yoğurtlarla kendimizi oyalıyoruz. Kilo verme işlemini uzun bir süreç olarak düşünelim, sebze-çorba-salata şeklinde bir beslenme planını "yaşam kuralı" haline getirirsek verdiğimiz kilolar kalıcı olur ve en mutlu biz oluruz. :)
Neyse çok yoruldum devamını sonraki postlarda yazıcam inş. Anlatmakta yetersiz kaldığım yerler olursa her zaman burdayım...
1 yorum:
güzel bir post olmuş eline sağlık
ben diyet yaparken, sen unlu gıca kraker vs. unutun demişsin ya, onları unutmadım, sınırlı şekilde tükettim. haftada 2 kezkaçamak hakkı verdim kendime mesela.
Yani katı kurallarım yoktu sadece istikrarlı ilerledim.
Sendeçok güzel maddelemişsin eline sağlık
sevgiler
http://www.darkolivestyle.com
Yorum Gönder
Yazmadan gitmeyin :)