5 Haziran 2012 Salı

Nasıl kilo verdim ? Vol 1

Geçen yazdan bu yaza sağlıklı bir şekilde tam 8 kilo vermenin haklı gururunu yaşıyorum:) Yıllardır yapmak istediğim ama bir türlü eyleme dökemediğim şu zayıflama işini sonunda başardım olalallaa benden mutlusu yok :)




Tabi ki bir çok başarısız kilo verme girişimim oldu mazide.Boyum kilomu kaldırıyor, hatunun balık etlisi makbüldür gibi ninnilerle oyaladım kendimi :). Ama  geçen yaz çok beğendiğim bir kıyafetin üzerimde nasıl yakışıksız durduğunu görünce level atlayıp,artık bu gidişata bir dur demem gerektiğini anladım.

Kendime koyduğum kurallara gelecek olursak..Önce ciddi bir şekilde motive ettim kendimi. Evet.. en önemli adım kesinlikle bu... karar verip,kilo vermeyi ciddi olarak istemek.

Çok hareketli bir iş hayatım olması bana avantaj sağladı. Bu sayede spor yapmama gerek kalmadı,şanslıyım ki sarkmalar da olmadı çok güzel bi şekilde sıkılaşarak kilo verdim.Spor yapmaya vaktim olsa tabi ki daha güzel olcaktı. 

İkinci kural abur cuburları düşmanımız bilmek. Yemek aralarında farketmeden ağzımıza attığımız  kekler,kurabiyeler gizli kalori düşmanları. Bunlardan da kurtuldum.

Üçüncü kural akşam yemeklerine sınırlama getirmek. İlk 2 ay  ailemle akşam sofralarına oturmaktan vazgeçtim. Saçma gelebilir ama kilo almamızın en büyük nedenlerinden biri toplu halde neşe içinde yenen yemeklerdir:) Ailemle sofraya oturduğum zamanlarda bile kendi çorba salatamı önüme aldım,herkesin yediği pilavlara dolmalara gözüm kaymadan kalktım hemencecik sofradan:)

Saat 6'dan sonra meyve dahil hiç bir şey yememeye başladım. Akşam yemeklerinde ya çorba-salata ya çorba-bir dilim kepekli ekmek yedim.

Dördüncü kuralım tatlı atıştırmalıklar.. Öğün aralarında tabi ki krizlere girip bişeyler kaçırdım. Ama kekler,pastalar değil işte bunlar..



Beşinci kural; akşam ne yediğimiz çok önemli. Günün en hareketsiz ve genelde evde oturararak geçen zaman diliminde yediğimiz bir çok şeyin bize kilo olarak geri döndüğünü unutmayalım. Bu nedenle sadece vücudumuza gerekli olacak enerjiyi verecek kadar kalori alalım.

İşte sıklıkla tükettiğim yemeklerden birisi "Patlıcan salatası". Çok basit ve hepinizin bildiği bir tarif ama gerçekten benim kilo vermemde büyük faydası olduğunu düşünüyorum.

Kalori değeri düşük bir besin olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunuyor. Ben de bir dilim ekmek ya da çorbayla genellikle akşamları yer verdim bu salataya.

Patlıcanları ızgara ya da fırında soymadan 10 dk kadar közlüyoruz.


Soğuyunca kabuklarını elimizle şeritler halinde soyup doğruyoruz.


Vitaminlerin emilebilmesi için mutlaka çok az zeytinyağı ekliyoruz. Ve bir tutam tuz..

Daha sonra yoğurt ve kırmızı pul biberle tatlandırıyoruz. Aceleyle yapılmış, biraz özensiz bir  sunum oldu kusura bakmayın:)


Evet bu patlıcan salatasını gün oldu öğle yemeklerinde gün oldu akşamları tükettim. Şu sıralar diyeti tam anlamıyla devam edemesem de genel anlamıyla yediklerime hala dikkat ediyorum. Bu bir sene boyunca tükettiğim yemeklere özellikle sebze çorbalarıma diğer başlıklarda yer vermek istiyorum.

Not: Bu başlıktaki yazılar kişisel tecrübelerden oluşmaktadır. İmkanınız varsa tıbbi kontrolden geçerek diyetisyen eşliğinde zayıflayınız.
Ama kilo verme süreciyle ilgili bana soracaklarınız olursa her daim burdayım canlarım :) Hadi bakalım darısı tüm tombalak tosbaların başına :)

10 yorum:

Nimo dedi ki...

uleeeee nasıl canıım çekti beee :)) harika bir yazı olmuş hemen paylaşayım hatta :) Öperim :)

Shimizu Zen dedi ki...

Nimoo öperimm ben de seni,çok şekerciksin :)

Nihalce Handmade dedi ki...

çok güsel bir yazı olmuş.bildiğimiz ama yapmadığımız şeyler..tekrar hatırlattığın için tşk ederim:)

Shimizu Zen dedi ki...

Teşekkürler devamı gelicek :)

Adsız dedi ki...

ayy en sevdiğim yemek yoğurtlu patlıcandır :) bu arada bravo 8 kilo ne demekkk, iraden kuvvetliymiş.

Shimizu Zen dedi ki...

Evet artık nası gaza geldiysem :) Ben de inanamadım sonuca :D

Yekta ETİKET dedi ki...

bende dün başladım diyete umarım senin kadar başarılı olabilirim:)

Shimizu Zen dedi ki...

Hadi bakalım inş :) Motivasyonunun düştüğü zamanlarda ben hep burdayım :D

pekbilmiş dedi ki...

oy oy bende diyetteyim şimdi :) daha bi motive oldum bak :D saol canım :) banada beklerim http://pekbilmis.blogspot.com/

Unknown dedi ki...

merhaba
bir yıl önce vitrin camlarına bakınca koca mideli bir kadın görüyordum.görünce kafamı çeviriyordum.
sağlığı da bozulan bu kadın için bişeyler yapmaya karar verdim.hiç onaylamadığım halde benim gibi hemşire olan arkadaşımı dinlemeye karar verdim.ilk 3 ayda 10 kilo verdim.trigliseridim 1000 den 100 e düştü.diz ağrılarım geçti.nefesim rahat.kalbimin sesi kulağımda değil.kendimi iyi hissediyorum.%47 olan yağ oranım %22.daha ne olsun.artık vitrin camekanlarına gördüğüm kişiyi seviyorum.kendimi seviyorum.

Yorum Gönder

Yazmadan gitmeyin :)